INFORMASI

GAMBAR ALBUM

TESTIMONIAL TERKINI i

POS LAJU

Parcel (POS LAJU) ubatan yang dihantar pada 02-08-2014 hingga 19-08-14)
1. TAN HAIRUDDIN, NO. TRACKING EF360940131MY
2. NORSIAH, NO. TRACKING EF360940012MY.
3. FATIMAH SAMSI, NO. TRACKING EF360940176MY.
4. AINON, NO. TRACKING EF360940114MY.
5. MOHAMED YATIM, NO. TRACKING EF360940088MY.
6. A. HANAN, NO. TRACKING EF360940057MY.


Parcel Nationwide yang dihantar pada 15-08-16 hingga 20-08-14
1. SHEIKH SAIDEY, NO. TRACKING 67671078-000000
2. CHE SHARIZAN, NO. TRACKING 67671080-000000
3. AHMAD NAJAD, NO. TRACKING 66454766-000000


Selasa, 27 Julai 2010

VITAMIN E



Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada. Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.

Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. Ia juga mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari.

Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.

Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok. Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer. Sepanjang ini diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit.

Vitamin E adalah istilah generik untuk sekumpulan sebatian yang berkaitan dipanggil tokoferol. Oleh kerana larut lemak, vitamin E disimpan dalam tubuh, terutama dalam tisu lemak dan hati. Vitamin E ditemui hanya dalam beberapa makanan, dan banyak daripadanya adalah tinggi kandungan lemaknya.
Oleh itu suplimen boleh menjadi sangat berguna untuk mendapatkan jumlah yang optimum. Satu daripada fungsi asas vitamin E ialah melindungi membran sel. Tetapi reputasi vitamin E sekarang datang daripada potensinya yang menentang penyakit sebagai antioksidan. Memakan suplemen vitamin E boleh menguatkan sistem imun bagi orang tua.

SUMBER
Vitamin E boleh didapati daripada sumber makanan berikut:
1. Minyak sayuran.
2. Sayuran berdaun hijau gelap.
3. Kacang.
4. Biji-bijian dan semua bijirin.
5. Beras perang.
6. Makanan daripada jagung.
7. Telur.
8. Rumpai laut.
9. Hati yang dikeringkan.
10. Susu.
11. Oat.
12. Daging organ.Kacang soya.
13. Ubi kentang.
14. Gandum.

KEKURANGAN
Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan :
1. Mudah radang dan odema (pengumpulan air dalam tisu) pada bayi.
2. Penuaan kulit sebelum masa.
3. Rambut gugur
4. Anemia