INFORMASI

MAKLUMAN

Blog ini adalah hak milik Pintu Ilmu Resources (00159443-D) - PUSAT RAWATAN HOMEOPAYHY- yang beralamat di: Pusat Perubatan Holistik dan Alternatif 4932, Traffic Light Tok Jiring, Jalan Kelantan 21060 Kuala Terengganu, Darul Iman. Untuk lokasi klinik sila klik di sini

Pada 08/11/2015 klinik ditutup kerana doktor bertugas outstation. Harap maklum.

TESTIMONIAL TERKINI i

TAJAAN

Ahad, 18 April 2010

FUNGSI MAGNESIUM

Sangat sedikit masyarakat yang sedar, tahu, dan memperhatikan peranan magnesium dalam metabolisme tubuh manusia. Magnesium telah diketahui dapat mengaktifkan lebih dari 300 reaksi biokimia yang berbeza di dalam tubuh agar tubuh dapat berfungsi dengan baik.

Peranan magnesium sangat penting. Namun ironisnya, peranan magnesium tidak diendahkan. Magnesium dikenali sebagai “Forgotten Mineral” dan “5-Cent Miracle Tablet”. Mengapa jadi begitu? Kerana kesan akibat kekurangan magnesium tidak terjadi dengan jangka waktu yang singkat.

Pada tahun 2002 seorang pengkaji yang dimuatkan di dalam American Journal Clinical Nutrition menyatakan bahawa kesan penurunan magnesium terjadi pada wanita yang telah mengalami menopause. Selain itu, bila keperluan megnesium tidak dipenuhi, akan terjadi denyutan jantung yang tidak normal. Dari data mangsa serangan jantung mendadak yang dilaporkan oleh majalah Science tahun 1980, diketahui bahawa hanya magnesium yang ditemukan dalam jumlah sangat kurang dalam serum darah pada otot-otot jantung, dari jumlah yang seharusnya.

KEPENTINGAN KALSIUM DAN MAGNESIUM
.Kalsium dan magnesium akan saling membantu dalam penyerapannya bila terdapat dalam jumlah yang cukup dan seimbang. Ditinjau dari lingkungan fungsi dan prosesnya, kedua mineral tersebut bekerja secara berlawanan (antagonistik). Magnesium terdapat di dalam sel (intraselular), sedangkan kalsium banyak terdapat di luar sel (ekstraselular). Fungsi magnesium dalam metabolisme sel ialah meningkatkan tenaga dalam tubuh.

Angka kalsium yang diperlukan oleh tubuh adalah sebanyak 800mg setiap hari, manakala magnesium pula antara 400-450mg setiap hari. Keperluan magnesium harian bagi wanita hamil disarankan supaya ditambah, begitu pula wanita yang telah mengalami menopause serta tubuh yang sedang mengalami stress.

PENYAKIT DEGENERATIF AKIBAT KEKURANGAN MAGNESIUM
.Dianggarkan, 200 juta wanita di dunia mengalami kehamilan setiap tahun. Setiap minit, seorang dari wanita tersebut mengalami eclampsia atau meninggal dunia ketika melahirkan.
Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh WHO, UNICEF, dan WORLD BANK, hampir dipastikan para ibu yang meninggal ketika melahirkan tersebut mengalami kekurangan magnesium dalam tubuhnya.

Pada 1hb September 1999, kongres tahunan ke-21 persatuan ahli jantung se-Eropah juga menyimpulkan bahawa penyakit pre-eclampsia dan eclampsia yang menyebabkan kematian selama kehamilan di Britain, Amerika dan Eropa Utara disebabkan oleh makanan harian yang kaya kalsium namun kurang magnesium. Akibatnya, komposisi jumlahnya tidak memenuhi kalsium dan magnesium yang disarankan, iaitu 2:1.

Selain gangguan pada ibu melahirkan, kekurangan magnesium juga dapat menyebabkan gangguan pada fungsi pusat saraf yang akan memunculkan beberapa penyakit. Pelbagai penyakit atau permasalahan kesihatan yang dapat dibantu dengan pemberian suplementasi magnesium adalah sebagai berikut.

PENYAKIT JANTUNG
.Magnesium merupakan salah satu nutrien paling penting untuk kesihatan jantung. Tugas utama magnesium adalah membantu otot jantung untuk relaksasi. Fungsi ini berlawanan dengan fungsi mineral kalsium yang membuat jantung berkontraksi. Kerja duet dari magnesium dan kalsium inilah yang berguna untuk mempertahankan irama jantung tetap normal dengan relaksasi dan kontraksi otot jantung.

Selain itu, magnesium juga memiliki fungsi sebagai penghalang kalsium yang berlebihan di dalam tubuh sehingga dapat mencegah kalsium yang tidak diserap tubuh agar tidak menggumpal dan menyumbat arteri sehingga meningkatkan risiko serangan jantung. Magnesium juga diperlukan untuk metabolisme kalsium yang sesuai. Kekurangan magnesium menyebabkan terjadinya perubahan metabolisme yang berperanan terhadap serangan jantung.

Magnesium dapat digunakan sebagai suplemen untuk membantu mengubati penyakit jantung koronari kerana memiliki kesan membantu dalam melebarkan arteri koronari, memperbaiki aliran darah ke jantung, meningkatkan kolesterol baik (HDL), mencegah penggumpalan trombosit, mengatur kontraksi dan relaksasi otot jantung serta menstabilkan irama jantung.

TEKANAN DARAH TINGGI
.Kelompok DASH (The Dietary Approaches to Stop Hypertension) telah melakukan pelbagai kajian yang menyimpulkan bahawa mengamalkan magnesium dalam jumlah tinggi dapat menurunkan tekanan darah.

Penyakit darah tinggi ini berhubungan langsung dengan kandungan kalsium dan magnesium. Peningkatan kalsium dan penurunan magnesium berperanan dalam menyebabkan penyakit hipertensi (darah tinggi

DIABETES
.Penderita diabetes harus mempertahankan batas magnesium yang cukup dalam darahnya kerana mineral magnesium berpengaruh terhadap kemampuan metabolisme karbohidrat. Mineral ini juga berpengaruh terhadap pelepasan dan aktiviti insulin yang berfungsi sebagai pengawal kadar gula dalam darah.

DENYUTAN JANTUNG TIDAK NORMAL
.Kira-kira 1 % manusia di bawah usia 60 tahun dan 5— 10% di atas 65 tahun memiliki denyutan jantung lebih dari 100 kali perminit (normalnya 60—100 kali perminit). Magnesium yang bekerja sama dengan kalium akan membantu mengawal kecepatan dan ketidakteraturan denyutan jantung tersebut.

ASMA
.Serangan penyakit dapat dikenal pasti dengan serangan sesak napas berulang kali disertai dengan nafas yang berbunyi kerana kejang otot di bahagian tekak.
.Beberapa kajian menunjukkan hubungan antara asma dengan defisiensi magnesium. Banyak penelitian yang menunjukkan bahawa ubat yang digunakan untuk terapi asma telah menyebabkan kehilangan magnesium. Pemberian suplemen magnesium terbukti dapat memperbaiki saluran pernafasan.

EPILEPSI
.Penyakit ini terjadi kerana adanya gangguan sistem saraf pusat yang terjadi kerana letusan pelepasan muatan litrik sel saraf secara berulang dengan gejala penurunan kesedaran, gangguan motor saraf dan mental disertai atau tanpa kejang-kejang. Sebuah kajian di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa pada kondisi ayan, ada defisiensi magnesium di dalam darah pasien. Pemberian suplementasi magnesium dosis tinggi (450 mg) dapat mengatasi ayan dalam waktu singkat.
.AUSTISME
.Gangguan ini ditunjukkan dengan fikiran dan perilaku seseorang yang cenderung ke arah diri sendiri dan tidak dapat diperbaiki melalui bantuan orang lain. Ujian klinikal yang dilakukan di Amerika Syarikat dan Kanada menunjukkan bahawa penyakit autisme dapat diperbaiki dengan terapi pemberian vitamin B6 dengan dos tinggi (300—500 mg setiap hari). Tetapi terapi ini menimbulkan defisensi nutrien lain yang mengakibatkan pesakit mengalami lemah deria rasa dan gatal-gatal. Pemberian suplemen magnesium terbukti dapat menghilangkan kesan samping tersebut.

HIPERAKTIF
.Dalam istilah kedoktoran, ianya disebut Attention Defisit Hyperactivity Disorder (ADHD) yang banyak terjadi pada kanak-kanak. Dalam satu kajian, didapati bahawa kanak-kanak yang menderita ADHD mengalami kekurangan banyak mineral, paling dan magnesium. Khasiat magnesium secara signifikan dapat menurunkan gejala-gejala hiperaktivi kepadak kanak-kanak.

BATU KARANG
.Salah satu penyebab utama penyakit ini adalah tingginya kandungan kalsium dan acid. Dengan mengamalkan magnesium, ia membolehkan asid dan kalsium yang berlebihan dapat dinyahkan.

SENGGUGUT
.Sindrom ini disebabkan kerana adanya kekurangan magnesium yang dtunjukkan dengan gejala-gejala seperti pening, lenguh sendi, sembelit, jerawat, insomnia dan stress. Dengan mengamalkan magnesium, ia dapat membantu melegakan kontraksi otot sehingga dapat meringankan atau menghilangkan gejala-gejala senggugut.

KETAGIHAN ALKOHOL
.Ketagihan alkohol ini disebabkan kerana kekurangan magnesium di dalam tubuh. Perkara ini sudah dibuat kajian semenjak tahun 1960-an. Ketagihan alkohol umumnya mengalami kekurangan nutrisi kerana mereka mendapatkan tenaga yang mereka perlukan terutama dari minuman yang rendah nutrisi kecuali alkohol, air dan karbohidrat. Meminum alkohol yang berlebihan juga menyebabkan berlebihan pembuangan magnesium melalui urin. Perkara ini menyebabkan timbulnya pelbagai jenis penyakit atau memparahkan lagi penyakit yang telah ada.

OSTEOPOROSIS
.Penyakit ini ditunjukkan dengan kereputan tulang kerana kehilangan mineral. Biasanya osteoporosis sering terjadi kepada wanita yang usia lanjut. Kekurangan magnesium pula akan menyebabkan osteoporosis. Mengamalkan magnesium telah terbukti dapat mencegah dan mengubati penyakit osteoporosis. Dalam hal ini, fungsi magnesium adalah membantu tubuh dalam metabolisme kalsium. Kajian klinikal yang dilakukan terhadap sebahagian wanita menopause selama 2 tahun menunjukkan bahawa pemberian magnesium dapat mencegah terjadinya retak tulang dan secara signifikan dapat menguatkan struktur tulang.

INSOMNIA
.Insomnia atau sukar tidur disebabkan ketegangan sistem saraf dan terganggunya sistem transmisi saraf yang membantu untuk mengawal tidur. Magnesium dan kalsium adalah mineral yang digunakan dalam pergerakan setiap otot, sehingga pengamalnya dapat mengendurkan otot saraf dan menstabilkan kimia otak yang berkaitan dengan tidur sehingga dapat membantu penderita insomnia untuk mudah tidur.

SAKIT SENDI
.Sakit sendi ini disebabkan kekurangan magnesium. Tidak seimbangnya fungsi kalsium dan magnesium dalam kontraksi dan relaksasi otot sehingga mengakibatkan timbulnya sakit sendi. Mengamalkan magnesium dapat mengimbangi ketidakseimbangan otot sekaligus dapat menghilangkan sakit sendi.

STRESS
.Stress merupakan emosi perasaan yang tidak keruan sehingga menyebabkan putus asa yang berpanjangan. Punca stress banyak, antaranya misalnya kekejangan otot, ketidakseimbangan hormon dan kelainan biokimia. Stress umumnya mengalami kekurangan magnesium sehingga mengamalkan magnesium dapat membantu mengurangkan atau menghilangkan stress.

MAKANAN YANG KAYA DENGAN KALSIUM
.Hampir seluruh keperluan magnesium kita berasal dari tumbuh-tumbuhan. Magnesium yang diperolehi daripada klorofil sangat penting bagi tanaman dalam melakukan fotosintesis. Oleh sebab itu, sayuran berdaun hijau gelap merupakan sumber magnesium yang terbaik. Hampir semua jenis kekacang, biji-bijian dan kacang panjang merupakan sumber magnesium yang tinggi. Kacang soya, kacang almond, kacang Brazil dan buah keras adalah contoh makanan lain yang mengandung magnesium.

Garam laut asli yang diproses secara tradisional dan garam bukit juga mengandungi magnesium yang tinggi. Garam laut asli juga mengandungi 84 unsur mineral termasuk magnesium.

RAWATAN DI PUSAT PERUBATAN HOLISTIK DAN ALTERNATIF
.Jika anda mengalami salah satu penyakit seperti di atas dan disahkan kekurangan magnesium, vitamin atau kalsium, maka kami di Pusat Perubatan Holistik dan Alternatif mempunyai kod-kod pancaran gelombang elektromagnetik berbentuk magnesium, kalsium dan multi vitamin.

Kod-kod magnesium dan pelbagai kod multi vitamin akan dipancarkan ke atas medium berbentuk air atau tablet kunyah yang perlu dimakan tiga kali sehari. Ini kerana tenaga yang ada di dalam ubat yang sudah dikodkan akan aktif selama lapan jam. Oleh itu, anda dikehendaki mengamalkannya sebanyak tiga kali sehari.

Biasanya magnesium dan kalsium yang dibekalkan oleh klinik biasa dan dijual difarmasi hanya berbentuk sintetik yang jika diamalkan berpanjangan boleh menghasilkan kesan sampingan.

Berbeza dengan kod-kod magnesium dan kalsium yang dibekalkan oleh Perubatan Holistik, di mana, ia diproses melalui perbantaian tenaga yang begitu halus (2,500 kali ganda berbanding darah) dan bertindak secara digital sehingga dapat menembusi sel-sel tubuh yang tidak dapat ditembusi oleh ubatan biasa.

Ini bermakna, kod-kod yang diproses oleh Perubatan Holistik berfungsi sebagai scanner dan bertindak secara 'Potential Difference'.

‘Pontential Difference’ pula merupakan bezantara tekanan (Electromagnetic Code) di antara tekanan tinggi dan tekanan rendah. di mana, bezantara gelombang penawar elektromagnetik ini akan menyebabkan hanya tenaga penawar yang diperlukan oleh tubuh sahaja yang akan berfungsi dan diambil oleh sistem tubuh.

Contohnya, apabila kita kekurangan magnesium dan kalsium dan mengambil ubat elektronik, hanya kod gelombang magnesium dan kalsium yang diperlukan oleh badan sahaja diambil oleh sistem saraf tubuh.

Manakala gelombang penawar lain seperti kod penawar kancer, kod penawar parkinson, kod HIV dan sebagainya tidak akan berfungsi kerana tiada 'Potential Difference' di situ.

Natijahnya, kod magnesium dan kod kalsium yang dipancarkan ke atas ubat elektronik bertindak secara digital iaitu jika magnesium dan kalsium sudah mencukupi di dalam tubuh secara automatiknya gelombang magnesium dan kalsium tersebut akan berhenti bertindak, manakala gelombang penawar lain seperti gelombang multi vitamin dan gelombang antibodi akan terus dipancarkan oleh satelit ciptaan Allah S.W.T., iaitu central nervous system ke atas organ dan sel yang bermasalah.
.
Kami sedia menyediakan rawatan holistik, alternatif dan komplementari, kerana ianya satu-satunya rawatan yang tidak menggunakan sebarang dadah, streoid, bahan kimia mahupun pembedahan.
.
Selamat mencuba semoga anda menemui penawar yang dicari selama ini.

Untuk membeli Multi Vitamin secara online sila klik di sini.