INFORMASI

MAKLUMAN

Blog ini adalah hak milik Pintu Ilmu Resources (00159443-D) - PUSAT RAWATAN HOMEOPAYHY- yang beralamat di: Pusat Perubatan Holistik dan Alternatif 4932, Traffic Light Tok Jiring, Jalan Kelantan 21060 Kuala Terengganu, Darul Iman. Untuk lokasi klinik sila klik di sini

Pada 08/11/2015 klinik ditutup kerana doktor bertugas outstation. Harap maklum.

TESTIMONIAL TERKINI i

TAJAAN

Ahad, 2 Mei 2010

BERDENGKUR


Berdengkur adalah bunyi bising semasa bernafas, apabila sebahagian daripada saluran pernafasan atas seseorang tersumbat. Ia berlaku apabila terdapat sekatan pada aliran udara di dalam saluran pernafasan di bahagian belakang mulut dan hidung seseorang. Bunyi itu dikeluarkan apabila tisu di bahagian atas saluran pernafasan bergesel dan bergetar di antara satu sama lain. Berdengkur bertambah kerap mengikut umur dan biasanya tidak membahayakan.


SEBAB BERDENGKUR
Lemah otot-otot pada lidah, lelangit lembut dan tekak. Apabila otot tidak tegang akibat arak atau ubatan yang menyebabkan otot lemah, lidah akan tertolak ke belakang, menutupi aliran udara atau otot tekak tertarik masuk ke dalam tekak dan menyekat salur pernafasan atas. Juga berlaku semasa waktu tidur yang nyenyak. Tisu tekak yang besar dan tebal. Kanak-kanak yang mempunyai tonsil dan tisu adenoid yang membengkak selalunya berdengkur. Orang yang berlebihan berat badan dan mempunyai leher yang pendek dan besar juga mudah berdengkur.

UVULA (ANAK TEKAK)
Uvula yang panjang akan mengecilkan rongga pembukaan dari hidung ke tekak. Getaran yang berlebihan dari tisu ini akan mengakibatkan dengkuran. Saluran pernafasan juga mudah tersekat. Hidung yang tersumbat dan sukar bernafas menyebabkan individu lebih kerap menyedut udara untuk bernafas. Ini mengakibatkan ruang vakum yang berlebihan di dalam tekak dan mengakibatkan tisu tekak yang lembut tertarik ke dalam sehingga mengakibatkan dengkuran. Antara sebab lain adalah batang hidung yang bengkok, polip dan jangkitan sinus.

KOMPLIKASI
Berdengkur, boleh juga mendatangkan masalah tidur yang serius yang dipanggil 'sleep apnea' iaitu apabila seseorang itu berhenti bernafas lebih dari 10 saat buat seketika sewaktu tidur. 'Sleep apnea' boleh membahayakan diri dan memerlukan rawatan selanjutnya.RAWATAN DI PUSAT PERUBATAN HOLISTIK
Mendengkur yang teruk ialah mereka yang berdengkur pada mana-mana kedudukan atau mengganggu orang lain, sepatutnya mencari khidmat nasihat perubatan bagi memastikan keadaan itu bukanlah masalah 'sleep apnea'.

Pakar Telinga, Hidung dan Tekak akan memeriksa hidung, mulut, tekak, lelangit dan leher orang yang berdengkur. Kajian semasa tidur yang dilakukan di dalam 'makmal tidur' perlu bagi mengenal pasti tahap keseriusan dengkuran dan kesan kesihatan ke atas pendengkur tersebut.

Biasanya pemeriksaan akan menunjukkan berdengkur adalah disebabkan oleh alahan hidung, resdung, asma, bronkitis, jangkitan, kecacatan atau masalah tonsil dan "adenoid".

SARANAN BAGI ORANG YANG KUAT BERDENGKUR
1. Kurangkan berat badan jika anda mengalami masalah berat badan berlebihan.
2. Kurangkan pengambilan minuman beralkohol atau ubatan yang mempunyai kesan mengantuk pada waktu tidur.
3. Dicegah pengambilan tranquilizer, pil tidur dan antihistamina sebelum tidur.
4. Amalkan tidur pada waktu yang tetap setiap hari.
5. Utamakan posisi tidur mengiring daripada posisi terlentang.
6. Tinggikan kepala katil anda lebih kurang 4 inci ke atas supaya posisi kepala lebih tinggi dan lidah tidak tertolak ke belakang.

Jika anda mengalami tidur berdengkur, kami di Pusat Perubatan Holistik mempunyai ubat khusus untuk merawat penyakit berdengkur yang menggunakan teknologi penawar gelombang elektromagnetik.


Di mana anda dikehendaki memberikan sample DNA anda supaya pihak kami dapat memusnahkan gelombang asal penyakit anda melalui DNA yang diberikan. Setelah gelombang DNA anda dijadikan penawar, ia akan dipancarkan ke dalam ubatan berbentuk cecair atau tablet kunyah yang perlu dimakan tiga kali sehari. Ini kerana penawar gelombang yang dipancarkan ke dalam ubat yang dibekalkan akan aktif selama lapan jam. Oleh itu, anda dikehendaki memakan ubat tiga kali sehari iaitu di sebelah pagi, di sebelah petang dan di sebelah malam.

Penawar gelombang elektromagnetik yang dipancarkan ke atas ubat yang dibekalkan sangat halus iaitu 125,000 kali ganda dari saiz nano sehingga ia dapat menembusi dan memperbaiki sel-sel saraf tekak dan sel saraf pernafasan yang tidak dapat ditembusi dengan ubatan biasa.

Disamping itu, ubat yang dibekalkan juga berupaya memperbaiki keseluruhan fungsi organ dalaman termasuk hidung, saluran esafagus dan anak tekak.

Kesimpulannya, Perubatan Holistik sangat sesuai kepada mereka yang mengidap pelbagai penyakit berkaitan saraf pancaindera dan saraf pernafasan.

Untuk rawatan Perubatan Holistik secara online sila klik di sini.